Jaa somessa:

WordPress kotisivut yritykselle on tällä hetkellä ehdottomasti suosituin ja helpoin tapa luoda yrityksellesi verkkosivut sekä hallinnoida niitä.

Vaikka ajatus omien kotisivujen luomisesta voi tuntua ylivoimaiselta, niin näin ei parhaimmassa tapauksessa kuitenkaan ole. Ajatteletkin ehkä, että tämä tehtävä on mahdoton muille kuin web-kehittäjille tai henkilöille, joilla on taustaa kotisivujen suunnittelusta ja tämä onkin osittain totta.

Se mikä erottaa sinut ja yrityksesi digimarkkinoinnin ammattilaisista, on tietoisuus siitä mitä yrityksesi tekee eli yrityksesi palveluiden esittely. Kukaan ammattilainen ei pystykään kirjoittamaan puolestasi yrityksesi tarjoamista palveluista, ellei hän tietenkin ole haastettellut sinua ensin.

Olet itse siis pääosassa yrityksesi digimarkkinoinnin matkalla, koska vain sinä tiedät parhaiten mitä sinä tai yriksesi tekee!

Kotisivujen kaksi puolta

Kotisivujen rakentaminen on kaksisuuntainen asia. Normaalille ihmiselle selitettynä voidaan puhua kotisivujen kahdesta puolesta. Etupuoli eli (Front-End) ja takapuoli eli (Back-End).

Etupuoli eli (Front-End)

Etupuoli eli (Front-End) on verkkosivuston osa, jonka kanssa käyttäjä on suoraan vuorovaikutuksessa. Sitä kutsutaan myös sovelluksen tai verkkosivuston asiakaspuoleksi.

Etupuoli sisältää kaiken, mitä käyttäjät kokevat suoraan: tekstien värit ja tyylit, kuvat, kaaviot ja taulukot, painikkeet, värit ja navigointivalikko.

Front End -kehittäjät toteuttavat rakenteen, muotoilun, käyttäytymisen ja sisällön, joka näkyy selaimen näytöllä, kun verkkosivustot, verkkosovellukset tai mobiilisovellukset avataan. Responsiivisuus ja suorituskyky ovat verkkosivuston kaksi päätavoitetta.

Kehittäjän yksi tärkeimmistä tehtävistä on varmistaa, että sivusto on responsiivinen eli se näkyy oikein kaikenkokoisilla laitteilla mikään sivuston osa ei saa käyttäytyä epänormaalisti näytön koosta riippumatta.

Datareportal.com:n mukaan 92,4% internetin käyttäjistä selaakin verkkosivuja mobiililaitteilla kuten älypuhelimella.

Takapuoli eli (Back-End)

Takapuoli eli (Back-End) on verkkosivuston palvelinpuoli. Se tallentaa ja järjestää tiedot ja huolehtii myös siitä, että kaikki sivuston asiakaspuolella toimii moitteettomasti.

WordPress kotisivujen tapauksessa puhutaan takapuolesta hieman eri merkityksessä. Takapuolella olet ns. WordPress ohjausnäkymässä. Ohjausnäkymässä voit tarkastalle alasivujasi, kirjoittaa blogitekstejä ja vaikka lisätä kuvia sivustollesi.

Backend -suunnittelijoiden kehittämät osat ja ominaisuudet ovat epäsuorasti käyttäjien käytettävissä front-end-sovelluksen kautta.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että takapuolella kirjoitat blogiisi artikkelin, joka näyttää hieman Word -tiedostolta. Saatat lisätä artikkelille vaikka kansikuvan. Kun julkaiset artikkelin, etupuoli huolehtii siitä, että artikkelin kansikuva, pääotsikko, metatiedot (kuten artikkelin julkaisu päivämää yms.) sekä sisältö asettuu oikealle paikalleen sivustollasi.

Mikä on WordPress?

WordPress on yksi maailman suosituimpia sisällönhallintajärjestelmiä (CMS), jonka avulla voit isännöidä ja rakentaa verkkosivustoja ilman kummoisempia koodaustaitoja.

Toki asiat voi tehdä myös vaikeasti, mutta WordPress alustana, teemoineen, sivurakentajineen sekä lisäosineen mahdollistaa asioiden tekemisen myös kohtalaisen helposti.

Mikä on sisällönhallintajärjestelmä?

Sisällönhallintajärjestelmä tarkoittaa verkkosivustolle asennettavaa ohjelmistoa, jonka avulla pääasiassa hallitaan sivuston sisältöä (CMS, Content Management System).

Sisällönhallintajärjestelmän edut ovat usein vain aputyökaluja verkkosivuston ylläpitäjää varten. Tarkoittaen sitä, että jos haluan esim. kirjoittaa blogia, voin tehdä sen helposti vain kirjottamalla. Blogin kirjoittaminen ja hallinnointi on mahdollista myös “koodaamalla”, mutta kaikki tämä on hyvin aikaa vievää ja todella ärsyttävää.

Tästä syystä WordPress kuuluukin maailman suosituimpiin sisällönhallintajärjestelmiin ja tapohin luoda kotisivut yrikselle.

Miten pääsen alkuun WordPress kotisivujen kanssa?

Aluksi tarvitaan kaksi asiaa. Toinen niistä on domain ja toinen on webhotelli. Ilman näitä kotisivujen hankkiminen ei ikävä kyllä onnistu.

Mikä on domain?

Domain eli www-osoite tarvitaan, jotta tuleva verkkosivuston vierailija osaa navigoida oikeaan paikkaan selaimellaan.

Pelkkä domainin hankkiminen ei kuitenkaan riitä. Domain kuten esimerkiksi arileskinen.com ei itsessään tee mitään. Sen tehtävä on ohjata “arileskinen.com” numeraaliseen paikkaan x, josta käytetään myös termiä ip-osoite.

Lyhyesti: “arileskinen.com” ohjaa esimerkiksi ip-osoitteeseen “21.123.321.32” ja täältä aukeaa webhotellissa majaileva verkkosivusto. Teoriassa voisit kirjoittaa myös ip-osoitteen suoraan selaimesi osoitekenttään, mutta asia ei kuitenkaan ihan näin mustavalkoinen ole. Enkä usko, että sinua juurikaan kiinnostaa tekniikka tämän takana sen enempää.

Domainien hinnat: Domainien hinnat liikkuvat n. 10-30e/v välillä.

Olen myös kuullut hurjia tarinoita kuinka tietyistä domaineista on maksettu hunajaa. Joku on kiusallaan ostanut tietyn domainin ja maksaa siitä tuota vuosisummaa, mutta mikäli joku oikeasti tarvitsisi tuon domainin, niin kiusantekijä on pyytänyt siitä esimerkiksi 10 000€.

Mikä on webhotelli?

Webhotelli on WordPress kotisivujen fyysinen sijainti eli koti. Ilman jonkin tason webhotellia verkkosivusto ei toimi.

Lyhyesti: Aluksi hankitaan verkkosivuillesi koti eli webhotelli. Webhotellilla on osoite, jota kutsutaan ip-osoitteeksi. Sitten hommataan domain. Domain ohjataan webhotelliin ja näin saadaan esimerkiksi “arileskinen.com” sivusto aukeamaan käyttäjäystävällisellä tavalla.

Webhotellien hinnat: Webhotellien hinnat vaihtelevat hurjasti. Halvimmat ovat vähän alle 100e/v ja kalleimmat varmasti yli 1000e/v.

Webhotellin ostosuositukset

Käytän itse ainoastaan hostaan.fi palveluita. Heitän saa hinta-laatusuhteeltaan parhaimmat ja nopeimmat webhotellit WordPress kotisivuja varten.

Mikä olet kiinnostunut ostamaan, voit auttaa minua hieman käyttämällä näitä linkkejä ostotarkoituksessa:

WordPress webhotelli – Hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto pienyritykselle on SMARTWP SUPER – 8,98€/kk +alv.

WooCommerce webhotelli – Hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto aloittelevalla verkkokauppayrittäjälle on SMARTWOO BUSINESS – 19,98€/kk +alv.

Jaa somessa: