Mikä on Google Business Profile?
Google Business Profile (ent. Google My Business) on käytännössä yrityksesi käyntikortti netissä. Maksuton yritysprofiili auttaa yritystäsi löytymään Googlesta juuri silloin kun pitää, eli kun hakukoneen käyttäjä tekee yritykseesi, yrityksesi tarjoamiin tuotteisiin tai palveluihin liittyviä hakuja, joko Googlessa tai Google Mapsissa.
Tähän ”dynaamiseen” käyntikorttiin saat liitettyä paljon yrityksesi tietoja, kuten esimerkiksi yrityksesi osoitteen, puhelinnumero, verkkosivuston, aukioloajat, logon, kuvia ja vaikkapa suoran yhteydenottotavan.

Google Business Profilen perustaminen pitäisi olla mielestäni jo yrityksen perustamiseen liittyvissä oppaissa, koska tämä jää monelta uudelta yrittäjältä alun alkaen tekemättä. Kyseessä on kuitenkin monelle yrittäjälle maksuton ensikosketus yrityksen löydettävyyteen internetin ihmeellisessä maailmassa.
Mitä Google Business profile maksaa?
Palvelu on kaikille ilmainen, joka on nykyään harvinaista herkkua.
Mitä tarvitsen saadakseni yritysprofiilin?
Google Business Profile vaatii ainoastaan Gmail tilin ja oikean katuosoitteen, johon voit vastaanottaa postia. Google lähettää kirjeitse kortin, joka sisältää palvelun aktivoimiseen vaadittavan koodin. Koodin lähettämiseen menee noin. 2-4 viikkoa, joten kannattaa luoda yritysprofiili heti kun mahdollista. Koodi syötetään palveluun sisäänkirjautumisen jälkeen.
Mikäli tarvitset apua Google Business Profile tilin luomisessa, voit lukea artikkelini kyseisestä ohjeistuksesta täällä.
5 painavaa syytä luoda yritysprofiili
1. Näkyvyys Google Mapsissa ja karttaehdotuksissa
Google Mapsia voi käyttää monella tapaa. Kaikkein tutuin vaihtoehto sinulle todennäköisesti on, että etsit osoitetta ja haet reittiohjetta paikkaan x. Tämän jälkeen mahdollisesti käytät palvelua navigoimiseen kyseiseen paikkaan.
Kartasta voi hakea osoitteen lisäksi myös yrityksen nimellä. Mikäli olet tehnyt yritysprofiilin, yrityksesi löytyy karttahausta vain yrityksesi nimellä. Palvelua etsivän asiakkaan ei siis tarvitse arvailla yrityksesi käyntiosoitetta, vaan hän löytää yrityksesi pelkällä nimellä.
Google Maps näyttää myös palvelut lähelläsi. Riittää, että avaat puhelimesi sovelluksen ja alat näkemään ehdotuksia ympärilläsi. Voit myös hakea hakusanoilla esimerkiksi ”ravintola”. Näet nyt kaikki ravintolat ympärilläsi.
Otetaan vielä käytännön esimerkki. Sinulla on pizzeria Helsingin keskustassa. Turisti ”Mike” tulee Ameriikoista Suomeen ja majoittuu Helsingin keskustassa. Hänellä on nälkä. Mike laittaa Google Maps hakuun ”Pizza”. Sinä pamahdat hakutuloksiin muiden Helsingin keskustassa olevien pizzerioiden kanssa. Jos hyvä tuuri käy, niin Mike on lähellä sinua ja hän näkee pizzeriasi ensimmäisten hakutuloksien joukosta. Mikäli olet pitänyt Google Business Profiilistasi hyvää huolta, hän näkee sieltä mahdollisesti ruokalistan, kuvia ja asiakkaiden arvosteluja, joka auttaa ostopäätöksen tekemisessä.

Karttaehdotukset ovat taas Googlen omiin hakuun liittyviä asioita. Karttaehdotukset tulevat esiin mainosten jälkeen ennen luonnollisia hakutuloksia.
Käytetään samaa esimerkkiä. Google Mapsin sijasta kirjotan Googlen hakukenttään ”Pizza”. Heti mainosten jälkeen tulee esiin kartta, jonka alle tulevat karttaehdotukset. Nämä ovat niitä samoja pizzerioita, joita Google Maps ehdottaa omissa hakutuloksissaan.

2. Tapa saada näkyvyyttä googlessa jopa ilman kotisivuja
Kaikki näkyvyys hakukoneissa on tärkeää yrityksen menestymisen kannalta. Google Business Profile tarjoaa tähän erinomaisen kanavan.
Asioita mitä ilmainen yritysprofiili mm. tarjoaa:
- Postaukset eli julkaisut: Pystyt jakamaan julkaisuja COVID-19:sta, ajankohtaisiin asioihin, tapahtumiin sekä tuotteisiin liittyen. Kaikkiin näihin pystyt lisäämään vielä ns. ”Call-To-Action” painikkeen eli annat mahdollisuuden käyttäjälle ottaa esimerkiksi suoraan yhteyttä. Voit myös linkata esimerkiksi julkaisun blogiisi tai kotisivuillesi.
- Yrityksen tiedot: Palvelut, palvelualueet, yhteystiedot, verkkosivujen www-osoite, aukioloajat jne.
- Tilastot: Pystyt seuraamaan kuinka moni tavoittaa sinut, on vieraillut profiilissasi ja vaikka kuinka monta kertaa soittopainiketta on painettu.
- Arvostelut: Voit kerätä asiakasarvosteluja ja jakaa niitä tuleville asiakkaillesi. Palvelusta löytyy suora linkki arvostelusivulle, jonka voi lähettää asiakkaille vaikka sähköpostitse.
- Viestit: Tämä on käytännössä Googlen tarjoama Chat palvelu. Asiakkaasi voivat kysellä sinulta vaikka tarjousta ja voit vastata heille myös suoraan palvelun kautta. Viestit eivät näy palvelun ulkopuolelle muille vaan ne ovat henkilökohtaisia.
- Kuvat: Voit jakaa kuvia yrityksestäsi, tuotteistasi, palveluistasi yms.
- Tuotteet: Voit lisätä palveluun myös tuotteita, joista voit luoda linkin suoraan verkkokauppaasi.
- Sivusto: Tätä ei moni itseasiassa tiedä, mutta yritysprofiilin kautta voit luoda suppean kotisivun.
- Käyttäjät: Voit lisätä yritysproofilisi ylläpitäjäksi käyttäjiä, jotka hoitavat asiat Google My Business Profiilin päivittämisen puolestasi, kun sinä keskityt yrityksesi pyörittämiseen.

Mikäli koet tarvitsevasi apua Google Business profiilisi kanssa, niin ota rohkeasti yhteyttä.
3. Yrityksen asiakasarvostelut
Yrityksen asiakasarvostelut ovat osana hakukoneoptimointia ja luotettavuutta.
Mikään ei tuo luotettavuutta niin paljon kuin asiakasarvostelut. Mikäli yritys on saanut hyvää palautetta vrt. saman alan yritykseen, joka on saanut huonoa palautetta, niin voit varmaan arvata kumpi näistä yrityksistä valitaan tarjoamaan palveluaan.
Arvostelut hyödyttävät myös hakukonelöydettävyyttä. Voit ohjeistaa asiakkaitasi jättämään oikeanlaisia arvosteluja. Käytetään vielä edellämainittua esimerkkiä. Sinulla on edelleen pizzeria Helsingin keskustassa.
Asiakas ”a” jättää 5 tähden arvostelun ja kirjoittaa ”hyvää ruokaa”. Tämä ei ”ruoki” Googlea millään tavalla.
Asiakas ”b” jättää taas 5 tähden arvostelun ja kirjoittaa saatetekstiksi: ”Erinomaista ruokaa. Ehdottomasti yksi Helsingin parhaista pizzerioista ja vielä mahtavalla sijainnilla. Herkullisten pizzojen lisäksi yleinen fiilis, paikan siisteys ja henkilökunnan ammattitaito sekä ystävällisyys yllättivät positiivisesti. En voi muuta kuin suositella kyseistä ravintolaa, kaikille hyvän pizzan ystäville”.
Huomaat varmaan itsekin eron. Se mitä et välttämättä huomaa on hakusanojen käyttö kyseisessä arvostelussa. Siellä on mm. ”Helsinki, pizzeria ja pizza”. Tämä kaikki vaikuttaa löydettävyyteesi Googlessa.
4. Analytiikka ja raportit
Yritysprofiilista on nähtävissä myös profiiliin liittyvää dataa. Google lähettää myöskin sähköpostia sinulle kyseisestä asiasta, muistaakseni ainakin kerran kuukaudessa.
Toki kaikki analytiikka tiedot ei varmasti jokaista käyttäjää kiinnosta, mutta on se kuitenkin iha mukava saada jonkulainen raportti tuosta tilistä silloin tällöin.
5. Palvelu on maksuton ja helppokäyttöinen
Ilmainen on aina parasta, varsinkin aloittavalle yrittäjälle.
Palvelu saattaa vaikuttaa kovin monimutkaiselta kun tätä lukee, mutta totuus on se, että puhutaan hyvin yksinkertaisesta käyttökokemuksesta. Olen itsekin opetellut tämän ja aika monen muunkin asian ”kliksuttelemalla” vaan asetuksia läpi ja seuraamalla mitä nistä tapahtuu.