Jaa somessa:

Gmail-tilin luominen tapahtuu rekisteröimällä uusi Google-tili. Google-tili taas vaaditaan kaikkiin Googlen tarjoamiin tuotteisiin.

Tämä on mielestäni positiviinen asia. Google-tilin avulla pääset kirjautumaan myös moneen muuhunkin (Googlen ja ei Googlen) tarjoamaan palveluun, joten sinun ei aina tarvitse kehitellä uusia käyttäjänimiä ja salasanoja. Tai mikä pahempaa, käyttää ehkä jopa samaa salasanaa jokaisessa mahdollisessa palvelussa.

Gmail itsessään on Googlen tarjoama ilmainen sähköpostilaatikko lähinnä yksityiskäyttäjille. Gmail-tilit ovat aina muotoa keksimäsi.nimi@gmail.com.

Seuraa oppaan kahdeksaa yksinkertaista vaihetta ja luo itsellesi helposti, alle viidessätoista minuutissa, maailman suosituin sähköpostilaatikko.

Hauska fakta: Earthweb.comin artikkelin “How many people use Gmail in 2022?“, Gmailia käyttääkin jo 1,8 miljardia ihmistä maailmassa ja Google-tilejä on jopa huimat 4,66 miljardia kappaletta.

Gmail-tilin saat myös yrityksillesi

Google tarjoaa myös yrityssähköposti lisenssejä. Palvelun nimi on Google Workspace. Käytännössä tämä tarkoittaa ominaisuuksiltaan hieman kattavampaa Gmail sähköpostilaatikkoa, jonka saat muotoon omanimi@yrityksendomain.fi.

Google tarjoaa erihintaisia ja tasoisia Google Workspace yrityssähköposti lisenssejä. Täältä lisätietoja Google Workspace hinnoista.

Gmail-tilin luominen

1. Gmail sähköpostitilin luominen

Gmail-tilin luominen alkaa Gmailin verkkosivuilta. Siirry Gmailin virallisille verkkosivuille osoitteeseen google.com/gmail ja klikkaa oikeasta yläkulmasta “Luo tili” painiketta. Voit myös klikata itsesi suoraan Gmail-tilin perustamis sivulle. Molemmat ohjaavat samalle Gmail-tilin luomis sivulle.

Huomaa, jos olet jo kirjautunut jollekin Google-tilille, et näe alla olevaa sivustoa tai Gmail-tilin luomis sivua. Muista kirjautua ulos kaikilta Google-tileiltä, ennen kun alat suorittamaan seuraavia vaiheita.

Gmail-tilin luominen - Luo tili

2. Perustiedot Google-tiliä varten

Täytä omat perustietosi (Etunimi, Sukunimi, Käyttäjätunnus ja Salasana) ja klikkaa “Seuraava” painiketta. Kirjautumistunnuksena toimii aina “käyttätunnuksesi@gmail.com”.

Huomaa, jos ehdottamasi käyttätunnus on jo käytössä, saat ilmoituksen siitä käyttäjätunnus kentän alle. Google ehdottaa sinulle myös valmiiksi vaihtoehtoisia käyttäjänimiä, jotka tulevat toimaan samalla myös Gmail sähköpostiosoitteesi etuliitteenä.

Gmail-tilin luominen - Perustietojen täyttäminen

3. Google-tilin vahvistaminen

Tässä kohtaa saattaa esiintyä variaatioita.

Joskus kysytään puhelinnumeroa tai vaihtoehtoisesti sähköpostiosoitetta, jotka on oltava olemassa ja sinulla on oltava pääsy näihin. Mikäli et laita omaa puhelinnumeroasi tai vaihtoehtoisesti omaa sähköpostiasi näille tarkoitettuun kenttiin, et pysty asettamaan Googlen lähettämää koodia tekstiviestitse. Sähköpostivahvistusta koskee sama käytäntö.

Syötä siis puhelinnumero tai sähköpostiosoite ja klikkaa “Seuraava” painiketta.

Gmail-tilin luominen - Vahvista tili puhelinnumero tai sähköpostin avulla

4. Vahvistuskoodin syöttäminen

Syötä tekstiviestillä tai sähköpostilla saamasi vahvistukoodi sille varattuun kenttään ja klikkaa “Seuraava” painiketta. Koodi on yleensä muotoa “G-123123“.

Gmail-tilin luominen - Vahvistuskoodin syöttäminen

5. Vahvistuksen vahvistus, syntymäpäivä ja sukupuoli

Tässä kohtaa voit poistaa puhelinnumerosi tai “varasähköpostisi” halutessasi. Suosittelisin vahvasti kuitenkin jättämään jomman kumman vaihtoehdon palveluun. Jos satut unohtamaan salasanasi tulevaisuudessa, pystyt palauttamaan sen näiden yhteydenottotapojen avulla.

Tällä sivulla vaaditaan myös syntymäpäiväsi. Tämä on täysin sitä varten, että Google tarkistaa oletko aikuinen. Mikäli syötät tähän, että olet alle 13-vuotias, Google katsoo sinun olevan lapsi, etkä saa käyttöön kaikkia Google-tilin toiminnallisuuksia.

Google-tilin luominen lapsille onkin hyvä tapa seurata ja rajoittaa omien lapsien älypuhelimen käyttöä. Seurantaan tarkoitettu sovellus on nimeltään “Family link”, jonka saat edellämainitusta Googlen omasta ohjeistuksesta. Sovellus toimii niin Android kun iOS-pohjaisilla laitteilla (esim. iPhone 8 jne).

Sukupuoli on myös pakollinen kenttä. Mikäli et kuitenkaan halua ilmoittaa sukupuoltasi, voit valita vaihtoehdon “Jätän kertomatta”.

Syötä siis haluamasi salasanan palautus tapa (puhelinnumero tai sähköpostiosoite), syntymäpäiväsi, sukupuoli ja klikkaa “Seuraava” painiketta.

Gmail-tilin luominen - Syntymäajan sekä sukupuolen asettaminen

6. Valitse personointiasetukset

Vaihtoehtona on “Nopea personointi” ja “Manuaalinen personointi”. Mikäli olen sähköpostiosoitteen itselleni luonut, olen aina valinnut “Nopea personointi” vaihtoehdon. En halua mitään ylimääräisiä hienouksia sähköpostilaatikkooni ja näitä asetuksia pystyy myös muuttamaan jälkikäteen myöhemmin.

Valitsemalla “Nopea personointi” ja klikkaamalla “Seuraava” painiketta, pääset eteenpäin.

Mikäli valitset “Manuaalinen personointi”, joudut käymään yhden vaiheen sijasta viisi vaihetta. Seuraa vaiheiden ohjeita ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin kuten haluat sekä klikkaa “Seuraava” painiketta.

Gmail-tilin luominen - Valitse personointiasetukset

7. Ehtojen hyväksyminen

A) Valitse personointiasetukset ja evästeet

Lue sivu läpi ja klikkaa “Vahvista” painiketta. Tästä ikkunasta ei pääse eteenpäin ilman vahvistusta.

Gmail-tilin luominen - Valitse personointiasetukset ja evästeet

B) Tietosuoja ja käyttöehdot

Tämä on myös pakollinen osa. Lue tietosuoja ja käyttöehdot läpi sekä klikkaa “Hyväksyn” painiketta.

Gmail-tilin luominen - Tietosuoja ja käyttöehdot

8. Älykkäät ominaisuudet

A) Älykkäiden ominaisuuksien päälle tai pois kytkeminen

Sähköpostilaatikon älykkäät ominaisuudet ovat juuri sitä mitä ikkunan ohjeistuksessa lukee. Itse en tykkää jakaa sähköpostilaatikkoani “Tarjouksiin” ja muihin välilehtiin. Joskus tarjouksiin saattaa eksyä esimerkiksi sinne kuulumatonta, joita en sitten helposti löydä.

Mikäli pidätte kyseisestä ajatuksesta, valitkaa “Jatka älykkäiden ominaisuuksien käyttöä” ja klikatkaa “Seuraava” painiketta.

Mikäli olette kuten minä eli ette halua mitään ylimääräistä ketkuttelua sähköpostilaatikkoonne valitkaa “Poista älykkäät ominaisuudet käytöstä” ja klikatkaa “Seuraava” painiketta.

Gmail-tilin luominen - Älykkäät ominaisuudet

B) Älykkäiden ominaisuuksien vahvistaminen

Tässä vaiheessa ainoa tapa viimeistellä Gmail-tilin luominen, on klikkaamalla “Laita ominaisuudet pois päältä” painiketta.

Mikäli otit “Älykkäät ominaisuudet käyttöön”, tätä ikkunaa ei välttämättä tule tai jos tulee, niin vahvistakaa vain “Älykkäiden ominaisuuksien” käyttöön ottaminen.

Gmail-tilin luominen - Älykkäät ominaisuudet vahvistus

C) Sähköpostilaatikko sivun päivittäminen

Klikkaa “Päivitä” painiketta. Sähköpostilaatikko sivu päivittyy uudestaan.

Gmail-tilin luominen - Päivitä sähköpostilaatikkosi

Olet luonut nyt Gmail-tilin

Onneksi olkoon! Olet nyt onnistunut Gmail-tilin luomisessa. Eihän se niin vaikeaa ollut?

Gmail-tilin luominen - Onnistunut tilin luonti

Mikäli et onnistunut luomaan Gmail-tiliä tai ohje ei ole enää ajan tasalla, niin voit laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen: ari@arileskinen.com. Kaikki palaute on tervetullutta.

Tiesitkö muuten, että ilmaiseen Google-tiliin kuuluu 15 gigatavun tallennustila, joka on yhteistä mm. Google Driven, Gmailin ja Google Kuvien kanssa.

Saat Google-tilin mukana myös paljon muuta

Saat Google-tilisi mukana pääsyn kymmeniin palveluihin ja tuotteisiin ilmaiseksi muunmuassa Google Kalenteri, Google Drive, Google Meet ryhmävideopuhelut, Googlen pilvipohjaiset toimistosovellukset, Google Pay ja esimerkiksi Youtube-tili valmiuden.

Kaikista parhainta on kuitenkin, että kaikki tieto Google-tilin sisällä synkronoituu kaikkien laitteitesi välillä. Minulla on esimerkiksi kaikki puhelimen yhteystiedot linkitetty Google-tiliin, joten jos vaihdan puhelinta ja kirjaudun Google-tililleni, niin yhteystiedot seuraavat perässä kuten myös kalenterimerkinnät. Jokapäiväisessä käytössäni on myös Google Pay, johon linkittyy pankkikorttini. Maksan ostokset siis kätevästi aina puhelimellani.

Tutustu täältä Googlen kaikkiin palveluihin ja tuotteisiin.

Esittelen alla vielä muutaman Googlen minulle tärkeimmän työkalun sinulle.

Google Drive

Google Drive on Google-tilin luomisen mukana tullut ilmainen 15 gigatavun tallennustila, joka toimii pilvessä. Tallennustila jaetaan toki yhteisesti muunmuassa Gmail-tilin kanssa, mutta tila riittää hyvin henkilökohtaiseen käyttöön ja esimerkiksi kuvien säilytykseen.

Googlen pilvipohjaiset toimistosovellukset

Saat käyttöösi myös Googlen pilvipohjaiset toimistosovellukset. Google Docs, Google Sheets, Google Slides ja Google Forms. Kaikki nämä toimivat myös älypuhelimissa.

Google Docs

Google Docs on pilvessä toimiva tekstinkäsittelysovellus (vrt. Microsoft Word), jota voit käyttää tekstitiedostojen luomiseen, muotoilemiseen sekä käyttää yhteyistyössä muiden kanssa reaaliaikaisesti. Tämä mahdollistaa sen, että pystytte samaan aikaan muokkaamaan tekstidokumentteja ryhmässä.

Google Sheets

Google Sheets on pilvessä toimiva taulukkolaskentasovellus (vrt. Microsoft Excel), jota voit käyttää laskentataulukoiden luomiseen, muotoilemiseen sekä käyttää Google Docsin tapaan reaaliajassa muiden kanssa. Google Sheets mahdollistaa myös monimutkaiset laskentakaavat Microsoft Excelin tapaan.

Google Slides

Google Slides on pilvessä toimiva diasarjasovellus (vrt. Microsoft PowerPoint), jota voit käyttää näyttävien diasarjojen ja -esitysten tekemiseen verkossa. Pystyt myös kätevästi ottamaan käyttöön esitystilan palaverissa, konfferenssissä tai Google Meet ryhmävideopuhelussa kuten normaalissa Microsoft PowerPoint esityksessä.

Google Forms

Google forms taas eroaa hieman edellisistä. Se on tarkoitettu kyselyiden ja lomakkeiden luomiseen ja analysoimiseen verkossa. Google forms lomakkeen saat helposti upotettua myös esimerkiksi verkkosivuillesi.

Pilvitallennustila lopussa?

Ei hätää. Saat ostettua Google-tiliisi lisätilaa helposti Google One palvelusta. Hinnatkaan eivät päätä huimaa kun vertaa kilpailijoihin. Tutustu täältä Google One hintoihin ja palvelupaketteihin.

Vielä yksi vinkki yrittäjille

Google-tilin tarvitaan Google Business Profilen (ent. Google My Business) tilin luomiseen. Google Business Profile on yrityksen ensimmäinen kosketus näkyvyyteen verkossa ja toimiikin ennen yrityksen verkkosivuja, yrityksen digitaalisena käyntikorttina siellä. Tutustu täältä Google Business Profilen etuhin.

Olen kirjoittanut myös kattavan oppaan profiilin luomiseen. Tutustu täältä Google Business Profile tilin luominen -oppaaseen.

Usein kysyttyä

Gmail-tilin luominen tapahtuu rekisteröimällä uusi Google-tili.

Seuraa oppaan kahdeksaa yksinkertaista vaihetta ja luo itsellesi helposti, alle viidessätoista minuutissa, maailman suosituin sähköpostilaatikko.

  1. Gmail-tilin luominen alkaa Gmailin verkkosivuilta. Siirry Gmailin virallisille verkkosivuille osoitteeseen google.com/gmail ja klikkaa oikeasta yläkulmasta ”Luo tili” painiketta.
  2. Täytä omat perustietosi (Etunimi, Sukunimi, Käyttäjätunnus ja Salasana) ja klikkaa ”Seuraava” painiketta.
  3. Syötä puhelinnumero tai sähköpostiosoite vahvistuskoodia varten ja klikkaa ”Seuraava” painiketta.
  4. Syötä tekstiviestillä tai sähköpostilla saamasi vahvistukoodi sille varattuun kenttään ja klikkaa ”Seuraava” painiketta. Koodi on yleensä muotoa ”G-123123”.
  5. Syötä haluamasi salasanan palautus tapa (puhelinnumero tai sähköpostiosoite), syntymäpäiväsi, sukupuolesi ja klikkaa ”Seuraava” painiketta.
  6. Valitse “Personointiasetukset”. Valitsemalla ”Nopea personointi” ja klikkaamalla ”Seuraava” painiketta, pääset eteenpäin. Mikäli valitset ”Manuaalinen personointi”, joudut käymään yhden vaiheen sijasta viisi vaihetta. Seuraa vaiheiden ohjeita ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin kuten haluat sekä klikkaa ”Seuraava” painiketta.
  7. Ehtojen hyväksyminen. Hyväksy “Valitse personointiasetukset ja evästeet” -ehdot sekä “Tietosuoja ja käyttöehdot“.
  8. Ota käyttöön tai poista käytöstä “Älykkäät ominaisuudet” sekä päivitä sivu.

Riippuu hieman mitä kahdella Gmail-tilillä tarkoitetaan.

Voit halutessasi luoda kuinka monta ilmaista Gmail-tiliä tahansa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Google on hyvin tarkka lakien ja hyvien “käytöstapojen” suhteen. Jos mietit esimerkiksi useiden sähköpostien hankkimista roskapostien lähettelyä varten, niin kannattaa varmaankin unohtaa Googlen palvelut suosiolla tässä tarkoituksessa.

Myöskään yrityspuolella ei ole rajoja. Google Workspacen saa omalla domainilla eli www-osoitteella, niin monelle kun on tarve. Toki hinta on kuukausitasolla käyttäjäkohtainen. Tutustu täältä Google Workspacen hintoihin.

Löydät täältä Gmailin virallisen ohjepankin.

Google Workspaceen sisältyvän yrityssähköpostilaatikon ominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi sähköpostiosoite omalla domainilla (etunimi.sukunimi.fi@omayritys.fi), 99,9 prosentin valmiusaikatakuu, kaksinkertainen määrä tallennustilaa maksuttomaan Gmailiin verrattuna, mainoksettomuus, ympärivuorokautinen puhelin- ja sähköpostituki. Tutustu täältä kaikkiin Google Workspacen ominaisuuksiin.

Autan sinua tarvittaessa!

Toivottavasti sait tästä oppaasta apuja Gmail-tilin luomiseen. Mikäli koet, että tarvitset apua joko tässä tai jossain muussa asiassa, ota rohkeasti yhteyttä.

Ari Leskinen
040 737 8988
ari@arileskinen.com

Jaa somessa: